Doen op Curacao

Doen op Curacao

Zon, zee en strand. Lekker ontspannen in een tropisch klimaat onder het genot van een hapje en een drankje. Curacao is een ideale bestemming om weer even helemaal op te laden. Toch ben ik van mening dat een vakantie op het eiland niet compleet is zonder de nodige activiteit. Dat betekent overigens niet dat je jezelf direct in het zweet hoeft te werken, maar ontdek meer van Curacao dan je resort of het strand om de hoek. Kijk wat jou aanspreekt en ga zo nu en dan eens lekker er op uit.

Strandhoppen

Van oost naar west zijn er maar liefst 37 stranden te vinden op Curacao. Het leuke is dat vele van die stranden hun eigen unieke element hebben. Hierdoor beleef je veel meer dan puur ontspannen op een strandbed met af en toe eens een verfrissende duik. Een huurauto is hiervoor essentieel en eigenlijk moet je die ook wel hebben op Curacao. Zorg voor een koelbox vol drinken, neem wat eten mee, je snorkelspullen en vergeet ook zeker een camera niet (let wel op dat je waardevolle spullen goed opbergt). Pak een aantal stranden die relatief dicht bij elkaar liggen en je hebt de basis voor een fantastische stranddag. Een aantal stranden uitgelicht:

 • Tug Boat Beach – het strand is niet bijster groot, maar een absolute. Een klein stukje vanaf het strand op zo’n 5 meter diepte ligt een gezonken sleepboot overgenomen door het rijke onderwaterleven. Geniet van de prachtige tropische vissen. Even genoeg van het zwemmen, ontspan in de kleurrijke beach bar of doe een creatieve workshop en creëer je eigen beach sign.
 • Playa Porto Mari – sta niet raar te kijken als je ineens twee varkens tegenkomt. Dit zijn de vaste bewoners van dit strand. Deze plek geeft je echt het Caribische gevoel. De strandtent wordt gerund door Nederlands en hier serveren heerlijke gerechten vanaf de Green Egg BBQ. Ook de cocktails zijn uitstekend. Hier kan ook uitstekend snorkelen. Dicht op het strand heb je al stukken koraalrif met veel onderwaterleven.
 • Playa Lagun – kleiner strand gelegen in een baai met rotswanden. Hier moet je niet raar staan te kijken als je vergezeld wordt door één of meerdere leguanen. Die schromen namelijk niet om je strandtas uit te pluizen op zoek naar wat te eten. Op het terras van het hoger gelegen Bahia Beach Bar zijn deze prachtige dieren je extra tafelgasten.
 • Playa Grandi – kies een vroeg moment op de dag om hier heen te gaan. Hier kan je namelijk zwemmen met zeeschildpadden. Inmiddels een populaire trekpleister, omdat de dieren door vissers worden gevoerd en ze daarom ook bij het strand blijven. Zowel de Groene Schildpad als de Karetschildpad zwemt hier rond. Behandel deze magnifieke dieren met respect en geef ze de ruimte, want als jij rustig dobbert aan de oppervlakte met je snorkel komen ze vanzelf bij je kijken.
 • Grote knip – een stranddag tussen de locals? Ga op zondag naar de Grote knip. Caribische muziek, dampende barbecues en een hoop gezelligheid. Zorg wel dat je vroeg er bent, want alle strandbedden zijn zo vergeven.

Duiken rond Curacao

Als je snorkelt kan je al ontzettend genieten van het onderwaterleven. Maar als je gaat duiken kom je echt in een compleet andere wereld terecht. Curacao telt bijna honderd duikspots, waar zeker de nodige variatie in zit. Natuurlijk is het makkelijk als je al je open water certificaat (PADI) hebt, maar zelfs zonder ervaring kan je mee de diepte in. Duikscholen bieden doorgaans de mogelijkheid om een zogeheten Try Dive te proberen. Na een uitgebreide instructie en onder begeleiding ga je dan al een fun dive maken. Maar ik raad je aan de volledige open water cursus te gaan volgen. Met dat certificaat kan je overal ter wereld duiken namelijk en dat is absoluut een enorme verrijking voor je vakantiebeleving.

Bij wie moet je zijn? Op Curacao zijn meerdere prima duikscholen. Ik ben zelf op pad geweest met Duiken in Curacao. Dit is ontzettend goed bevallen. Duiken met een klein groepje van 3 tot 4 personen met zeer ervaren Divemasters. Ze zijn te vinden in Jan Thiel.

Chichi schilderen

Wie is Chichi? Zij is een sensueel en goed gevormd Caribisch figuur. Zij representeert de levendige, dynamische en vooral de verantwoordelijke oudere zus binnen de familie. Chichi betekent dan ook ‘grote zus’ in het Papiaments. Mooie symboliek om als rolmodel te dienen voor de Caribische gemeenschap. Kunstenares Serena Janet Israel is de bedenker hiervan. Vanuit handgemaakte sculptuur is Chichi door de jaren een icoon van het eiland geworden. Ze komen in verschillende maten en vormen, allemaal met een unieke schildering. En jij kan dus jouw eigen Chichi schilderen. Tweemaal per week, op dinsdag of zaterdag, kan je deelnemen aan de workshop bij Selena’s Art Factory. Reserveren kan niet en vol is vol, dus wees op tijd. Een volledig unieke souvenir aan je tijd op Curacao.

Vogels en dieren spotten

Het zal je in eerste instantie misschien niet zo opvallen, maar Curacao heeft wel degelijk een diversiteit aan wildlife op het eiland. Zo kan je het zeldzame Witstaarthert spotten in het Christoffelpark. Hoe deze hertensoort ooit op Curacao is gekomen is nog altijd een raadsel. Deze Bini is ook de enige hertensoort op een Caribisch eiland. Nergens anders zal je herten tegen komen op de Caraïben. Daarnaast de eerder genoemde leguanen natuurlijk, maar ook de Blauw Blauw. Deze hagedis heeft prachtige blauwe kleuren. Een bonte verzameling aan kleuren vind je ook in planten, bomen en vliegend door de lucht. De meeste kan je niet missen, zoals de Oranje Troepiaal, Gele Troepiaal, Maïsparkieten, Suikerdiefje, Flamingo en Bruine Pelikaan. Een uitgebreid overzicht van wat ik tegen ben gekomen op Curacao vind je hier terug.

Ontdek de kunst en kleuren van Willemstad

Een vakantie op Curacao staat gelijk aan een bezoek aan de hoofdstad Willemstad. Zeker de Pietermaai-buurt. Huizen in alle kleuren van de regenboog. Schilderkunst op de muren van de winkelstraten die de herkenbaarheid van Curacao uitstralen. Allerlei lieflijke winkeltjes die een verscheidenheid aan kunstzinnige artikelen verkopen, veelal ook met de hand gemaakt en beschildert. Hier kan je urenlang dwalen en steeds weer positief verrast worden. En denk je alles gezien te hebben? Dan wandel je over de beroemde pontjesbrug naar de wijk Otrabanda waar ook nog het nodige te ontdekken valt.

Is dat alles?

Nee, absoluut niet. Er is nog veel meer te doen en te zien. Ik zet nog wat dingen voor je op een rij:

 • Beklim de Christoffelberg – doet dit heel vroeg op de ochtend, zodat je de zonsopkomst kan zien en de hitte voor bent
 • Bezoek de ruige Noordelijke kustlijn van Sheto Boka – een indrukwekkend natuurspektakel waar je de kracht van zee ervaart
 • Maak een dagtrip naar Klein Curacao
 • Neem een duik in de Tomasito Cave
 • Ga quad rijden of met een waterscooter de zee op
 • Bezoek de Ostrich Farm – een kleinschalige dierentuin met voornamelijk struisvogels waar je alles over deze bijzondere dieren leert
 • Food truck hoppen. Op heel wat plekken op het eiland kom je diverse food trucks tegen. Hier kan je vaak de lekkerste gerechten of drankjes proeven

En als je de indrukken van al deze activiteiten moet verwerken, neem je weer plaats op een lekker strandbed aan het strand of zwembad, of je kiest voor een terras bij één van de vele prima restaurants die het eiland rijk is. Aanraders zijn bijvoorbeeld Eetcafé de Buurvrouw langs de weg naar Westpunt of El Grill & El Mexicano aan Mambo Beach.

Heb je suggesties of vragen voor me?

Heb je bijvoorbeeld zelf een Vogelfotografiehut waar je een beleving over geschreven wil hebben of andere suggesties dan wel vragen? Laat het mij weten! Datzelfde geldt voor bepaalde bestemmingen en reistips. Ik help je graag.