Wildlife op Curacao, wat kom je tegen?

Wildlife op Curacao, wat kom je tegen?

Het wildlife en natuurschoon van Curacao zal in eerste instantie niet direct tot de verbeelding spreken. Niet gek ook, want het grootste gedeelte ervan ligt onder de zeespiegel. Op het eiland zelf is het vooral leuk op zoek te gaan, want de diversiteit is op verschillende plekken te vinden en daarvoor moet je verder kijken dan de vele cactussen en struikgewassen. Om je een indruk te geven wat je zoal kan tegenkomen, deel ik met je wat ik gezien heb zowel aan land, door de lucht als onder water. Dit is echter nog maar een fractie van wat er leeft op en rond Curacao.

Tropische vogels

Op de Caraïben zijn mooie tropische vogels in de meest uiteenlopende kleuren te vinden. De bekendste is het Suikerdiefje. Die kan je niet missen. Dit kleine vogeltje is altijd op zoek naar zoetigheid en schroomt niet om je bij je aan tafel te komen op het terras. Wie ook niet te missen zijn, is de familie Troepiaal. Op het eiland leven drie varianten: de oranje, de gele en de Caribische (zwarte). Als ze door hun felle kleur al niet opvallen, zal je goed kunnen horen. Ze hebben een uitgebreid zangrepertoire. Wie je ongetwijfeld ook gaat horen vanwege het gekrijs is de Maïsparkiet. Deze geel-groene vogels zal je veelal van cactus naar cactus zien vliegen op zoek naar eten.

Welke vogel minder snel zal opvallen is de Kolibrie. Enerzijds omdat ze klein zijn, anderzijds omdat ze snel en schuw zijn. Wil je die vinden, dan zal je vooral in de buurt moeten zijn van bloemen die weer veelal in tuinen te vinden zijn. Twee varianten leven er op Curacao, namelijk de Blauwstaart Smaragd Kolibrie en de Rode Kolibrie. Enkele vogels die qua kleur er minder uitspringen maar net zo boeiend zijn, de Caribische spotlijster, Maskergrondvink en Roodkraaggors (Andes Mus).

Watervogels

Nou moet ik bekennen dat ik niet heel actief ben geweest in het zoeken naar Watervogels. Voor sommige hoef je ook niet te zoeken, maar voor anderen moet je wel echt je best doen. Zo kan je minimaal zeven Reigersoorten vinden op het eiland, maar dan moet je wel weten waar. De zoutpannen zijn daarvoor bijvoorbeeld zeer geschikt. Scheelt ook dat je daar doorgaans direct de Flamingo’s kan terugvinden. Ik vond daar verder alleen de Witbuikreiger helaas. Maar per toeval liep ik tegen een Geelkruinkwak aan die kwam aanvliegen en in een hoekje op het strand ging zitten bij Playa Grandi. Ook voor de Bruine Pelikaan hoef je niet je best te doen. Een dagje op het strand van Porto Marie, Lagun of Grandi en ze zijn aanwezig. Vergeet ook niet zo nu en dan naar boven te kijken. De Fregatvogel, de Koningsstern en Bruine Booby zul je regelmatig jagend aan de kust aantreffen.

Roofvogels

Ik heb een fascinatie voor roofvogels. Het was mijn doel dan ook om thuis te komen met een mooie foto van de Kuifcaracara, of zoals ze op de Caraïben zeggen de “Warawara”. Ondanks dat ik ze met regelmatig zag, bleek het nog een hele uitdaging te zijn ze überhaupt op de foto te krijgen. Soms net te verscholen in een boom of waren ze al weer vertrokken voor je de camera in stelling had. Geluk bij een ongeluk wist ik met verkeerde camera-instellingen deze rover vliegend vast te leggen in high-key. Meer geluk dan wijsheid. De Amerikaanse Torenvalk (Kinikini) maakte het overigens meer dan goed. Die bleef mooi zitten op een cactus voor het nodige fotomateriaal. Ook de Visarend, Slechtvalk en Witstaart Buizerd zijn op het eiland te vinden. Helaas heb ik deze soorten niet mogen tegenkomen.

Reptielen

De Leguaan kan je absoluut niet missen. Deze plantenetende hagedissen kunnen tot wel 130 cm groot worden, maar schromen bij Playa Lagun niet om als extra gast aan tafel te komen bij de Bahia Beach Club. Ook moet je niet raar staan te kijken als ze in je strandtas gaan neuzen op zoek naar eten. Waar je misschien wat beter je best voor moet doen zijn de Bonairiaanse Renhagedis (Blauw Blauw) en Gestreepte Boomhagedis (Anolis). Eerstgenoemde zal je meer treffen op rotsen, maar ook gewoon op de stoep in woonwijken. De tweede, zoals zijn naam al aangeeft, vooral in bomen. Bij beide hagedissoorten had ik het geluk dat ze er even mooi voor gingen zitten. Wel gezien, maar niet op de foto, is de Plakkie oftewel de Gekko. Dit zijn nachtdieren en dan ook vooral actief. De Curaçaose Zweepslang heb helaas ik alleen dood op de weg gezien. Deze bedreigde diersoort wordt maximaal 1 meter lang en jaagt vooral overdag op hagedissen en kikkers.

Het onderwaterleven

Met een snorkel kan je al heel veel van het onderwaterleven ontmoeten. Kleurrijke tropische vissen, zeeschildpadden en divers koraal bijvoorbeeld. Maar wil je echt veel meer zien van het zeeleven, dan is duiken toch echt wel een must. Want dan zie je ook Murenes, Zeeslangen, Barracuda’s, Octopussen en misschien zelfs een haai. De onderwaterwereld is zo ontzettend prachtig en veelzijdig, dat het een uitdaging is om alles bij te houden wat je hebt gezien. Het gaat om tientallen verschillende soorten die aan alle kanten om je heen zwemmen. Bij sommige soorten moet je ook echt goed zoeken. Een Murene bijvoorbeeld zit vaak goed verstopt waar een Steenvis zich uitstekend camoufleert. Een impressie van wat ik gezien heb, met daarbij dank aan Martine voor de beelden.

Heb je suggesties of vragen voor me?

Heb je bijvoorbeeld zelf een Vogelfotografiehut waar je een beleving over geschreven wil hebben of andere suggesties dan wel vragen? Laat het mij weten! Datzelfde geldt voor bepaalde bestemmingen en reistips. Ik help je graag.